Beeldvorming

Wat is Forensische Radiologie?

radiologie, MRI, CT, autopsie, forsensisch, doodsoorzaak, virtuele sectie, virtopsie, virtopsy, niet natuurlijke dood, autopsie, lijkvinding, obductieAbsence of evidence is no evidence of absence

De forensisch arts, danwel de forensisch onderzoeker die tijdens de schouw alleen maar de mogelijkheid heeft om het lichaam aan de buitenzijde te schouwen, heeft vaak behoefte om in het lichaam te kijken. Tot nu toe had men alleen de mogelijkheid om dit te doen middels een sectie. Wil men toch snel een uitspraak hebben van wat er binnen in het lichaam is gebeurd kan men een Totale Body CT-Scan en/of een MRI-scan laten maken. Men voert bij wijze van spreken een 'virtuele sectie' uit. Aan de hand van de verkregen radiologische beelden kan de cause of death en de manner of death bepaald worden.

Bij forensische onderzoeken, overlijdensonderzoeken en delicten gericht tegen het leven leveren radiologische technieken waardevolle, onafhankelijke en unieke informatie om tot een juiste afweging te komen. Daarnaast geven deze technieken informatie die van belang is bij de technische en tactische opsporing. Denk hierbij aan de reconstructie van een misdrijf of ongeval, het aangeven van locaties voor DNA-sampling en reconstructie van schot- en steekverwondingen.
 
De huidige trend naar evidence based bewijsvoering vereist een inzichtelijke en reproduceerbare wijze van onderzoek; forensische radiologie maakt dit mogelijk. Verder zijn radiologische technieken non-destructief en de data zijn digitaal eenvoudig te archiveren en te reproduceren. Hierdoor is een tweede beoordeling heel eenvoudig te maken. Ook is het dan mogelijk om de data van onder andere reviews, cold en old cases met nieuwe vragen nogmaals te bekijken. Ook bij identificatie van slachtoffers heeft radiologie zijn waarde reeds bewezen.

Inzet Forensische Radiologie

De Politie eenheid Limburg, het Openbaar Ministerie Regio Limburg en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Limburg (GGD) bieden in samenwerking met het Maastricht UMC+ forensisch radiologisch onderzoek aan dat toegepast kan worden in de volgende forensische onderzoeken:

  • overlijdensonderzoeken
  • geweldsdelicten gericht tegen het leven
  • slachtoffers (overleden of nog in leven zijnde) van verkeersongevallen
  • het aantreffen van overleden slachtoffers in bijzondere omstandigheden
  • zedendelicten met geweld
  • identificatie van slachtoffers
  • reconstructies
  • exhumaties
  • second opinions (herbeoordeling van reeds bestaande radiologische beelden)

 

 

//