Externe aanvragers

Speciële bloedtransfusie

Onderzoek bloedtransfusie aanvragen

Onderzoek kunt u aanvragen met het aanvraagformulier bloedtransfusie (pdf onderaan deze pagina). Vul het formulier volledig in. Tijdens het onderzoek is telefonisch contact mogelijk over het verloop van het onderzoek en achtergrondinformatie over de patiënt.

Regulier en cito-aanvragen

Voer altijd eerst overleg met het laboratorium wanneer uitslagen van compatibiliteitsonderzoek binnen 48 uur bekend moeten zijn. Overleg vindt plaats tussen de klinisch chemicus uit aanvragend laboratorium (of diens vervanger) en de dienstdoende klinisch chemicus Hematologie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium.

Dit overleg is voor ons noodzakelijk om de relevante patiënteninformatie te verkrijgen rondom transfusie-urgentie en het soort compatibiliteitsonderzoek dat ingezet zal worden. Vervolgonderzoek en transfusies bij een bekende patiënt (in het bijzonder patiënten waarvan bekend is dat deze geadsorbeerd moeten worden) dienen tijdig, binnen kantooruren, gepland te worden. De klinisch chemicus van het aanvragend laboratorium is verantwoordelijk voor deze planning en aanmelding.

Twee cito-tarieven voor spoedbepalingen

  • Cito-tarief 1: voor aanvragen binnen kantooruren. De uitslag is dezelfde dag nog bekend (vóór 17.00 uur, mits het materiaal vóór 10.00 uur in het MUMC+ aanwezig is).
  • Cito-tarief 2: voor alle aanvragen die direct uitgevoerd dienen te worden buiten kantooruren (avond/nacht/weekend/feestdag) en indien het materiaal na 10.00 uur in het MUMC+ arriveert, terwijl de uitslag vóór 17.00 uur (streven, afhankelijk van het aantal adsorpties/complexiteit) bekend dient te zijn.