Laboratoria

Medische Microbiologie

De medische microbiologie onderzoekt humaan materiaal op de aanwezigheid van infectieverwekkers zoals bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten. Tevens kunnen in bloed en urine afweerstoffen tegen belangrijke ziekteverwekkers zoals Hepatitis A, B, C, HIV, ziekte van Lyme en ziekte van Pfeiffer worden aangetoond. De afdeling Medische Microbiologie biedt advies op maat over zowel diagnostiek en behandeling van infectieziekten als infectiepreventie. Een deskundig team van artsen-microbioloog, internisten-infectioloog, deskundigen infectiepreventie en medisch moleculair microbiologen staan voor u klaar. Bepaling van de gevoeligheid voor antimicrobiële middelen van bacteriën en gisten gebeurt volgens Europese richtlijnen. Moleculaire typering van bacteriën en virussen is een speerpunt binnen de afdeling.

Microbiologie, bacteriën, kweek, virussen, infectieziektenHet laboratorium Medische Microbiologie beschikt over apparatuur met een hoge diagnostische capaciteit voor identificatie, infectieserologie en DNA-technologieën op basis van DNA-vermenigvuldiging (PCR) en sequentieanalyse. Mede hierdoor zijn korte doorlooptijden gegarandeerd. Wij bieden een, voor de regio, uniek pakket van moleculaire testen aan om epidemiologische verschillen tussen micro-organismen te onderscheiden. Dit laatste is met name van belang bij het signaleren van verspreiding van (zorggerelateerde) infecties.

Feiten & cijfers

Aantal medewerkers: > 90
Aantal verrichtingen: > 250.000 per jaar

Waarom kiest u voor Medische Microbiologie?

  1. Complete en geavanceerde microbiologische diagnostiek, infectieziektepreventie, moleculaire diagnostiek en epidemiologie binnen één groep.
  2. Consultancy op maat en infectiepreventie-audits op locatie.
  3. Uitgebreide mogelijkheden voor contractresearch.
  4. Geaccrediteerde nascholing voor o.a. huisartsen/doktersassistenten, specialisten, verpleegkundigen en andere zorgfuncties.
  5. Praktijkopleiding voor artsen-microbioloog, internisten-infectioloog, deskundigen infectiepreventie, medisch moleculair microbiologen en analisten.