Diagnostiek

Interventieradiologie

Gebruikmakend van verschillende beeldvormende technieken voert de interventieradioloog een heel scala aan minimaal invasieve procedures uit, zoals het plaatsen van drains, endoprotheses en stents, embolisaties, Radiofrequente Ablatie (RFA) en het dotteren van bloedvaten in onder andere buik en benen. Specifieke procedures worden samen met andere specialisten uitgevoerd zoals de vaatchirurg, uroloog, oncoloog, neuroloog of MDL-arts.

Interventieradiologen worden ingezet bij acute situaties zoals (na)bloedingen en (aorta)rupturen, maar ook bij oncologische interventies waarbij tumoren worden geëmboliseerd of middels RFA worden weggebrand. Door bijvoorbeeld het plaatsen van een drain om overtollig buikvocht af te voeren kan de interventieradioloog ook bijdragen aan de pijnbestrijding bij terminale kankerpatiënten.

Bij interventieradiologie wordt vaak gebruik gemaakt van echo, doorlichting/angiografie en CT. De interventieradiologen van het MUMC+ gebruiken de nieuwste apparatuur waaronder het Allura Clarity systeem, waarbij dezelfde beeldkwaliteit wordt behaald met minder dan 50% van de normale dosis röntgenstraling. Dit maakt de ingreep veiliger; zowel voor de patiënt als voor de artsen.