Beeldvorming

Forensische en postmortale radiologie

Het Maastricht UMC+ zet radiologie niet alleen klinisch in. De techniek wordt ook gebruikt binnen de strafrechtketen als (niet-invasief) onafhankelijk medisch onderzoek. We spreken dan van forensische radiologie. Het gebruik van radiologie binnen de medische wetenschap om de doodsoorzaak te achterhalen noemen we postmortale radiologie

Unit Forensische Radiologie MUMC+

Unit Forensische Radiologie MUMC+ (UFR Maastricht) is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen het Maastricht UMC+, Politie eenheid Limburg, het Openbaar Ministerie Regio Limburg en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Limburg (GGD). Onze ervaring en kennis binnen de forensische beeldvorming hebben ertoe geleid dat het werkveld is uitgebreid met de postmortale radiologie.

Het Maastricht UMC+ verzorgt de radiologische beelden. Bij UFR Maastricht werken forensisch radiologen, forensisch radiologisch consulenten en forensisch radiologisch laboranten. De forensisch radiologisch laborant is verantwoordelijk voor de beeldvorming. De forensisch radioloog en forensisch consulent zijn verantwoordelijk voor de beoordeling en verslaglegging.

Om forensische radiologie voor alle regio’s in Nederland toegankelijk te houden, bestaan er nog twee buitenlocaties: Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. 

Contact Forensische Radiologie