14 december 2016

Maastrichtse onderzoekers in de prijzen op osteoporose-congres

Op het jaarlijkse congres van de National Osteoporosis Society in Birmingham zijn twee Maastrichtse onderzoekers in de prijzen gevallen. Andrea Burden en Annemariek Driessen (beiden farmaco-epidemioloog in het Maastricht UMC+) wonnen allebei een Young Investigator Award. De conferentie vond begin november plaats en werd bezocht door zo'n 700 experts op het gebied van osteoporose (ofwel botontkalking).

Dr. Burden ontdekte dat er vrijwel geen verhoogd risico op botbreuken is bij patiënten die incidenteel een hooggedoseerde corticosteroïden stootkuur gebruiken. Het risico nam wel toe als die patiënten meer dan 1 gram prednison in korte tijd hadden gebruikt. Ze gebruikte hiervoor gegevens van de volledige bevolking van Denemarken (1996-2011).

Dr. Driessen vond in een cohortstudie dat veelgebruikte diabetesmedicatie geen bescherming biedt tegen het krijgen van botbreuken. Zij gebruikte hiervoor Britse gegevens van één van de grootste huisartsendatabases ter wereld (2007-2015).

Andrea Burden en Annemariek Driessen zijn verbonden aan de afdeling klinische farmacie en toxicologie van het Maastricht UMC+ en onderzoeksinstituut CAPHRI. Driessen  is daarnaast verbonden aan onderzoeksinstituut NUTRIM.