Externe aanvragers

Aanvragen bloedtransfusieonderzoek

Alle onderzoeken dienen te worden aangemeld met behulp van het aanvraagformulier. Dit formulier dient volledig ingevuld te worden. Tijdens het onderzoek kan er telefonisch contact over het verloop van het onderzoek en achtergrondinformatie over de patiënt zijn.

Regulier en cito-aanvragen

Voer altijd eerst overleg met het laboratorium wanneer uitslagen van compatibiliteitsonderzoek binnen 48 uur bekend moeten zijn. Overleg vindt plaats tussen de klinisch chemicus uit aanvragend laboratorium (of diens vervanger) en de dienstdoende klinisch chemicus Hematologie van het Centraal Diagnostisch Laboratorium.

Dit overleg is voor ons noodzakelijk om de relevante patiënteninformatie te verkrijgen rondom transfusie-urgentie en het soort compatibiliteitsonderzoek dat ingezet zal worden. Vervolgonderzoek en transfusies bij een bekende patiënt (in het bijzonder patiënten waarvan bekend is dat deze geadsorbeerd moeten worden) dienen tijdig, binnen kantooruren, gepland te worden. De klinisch chemicus van het aanvragend laboratorium is verantwoordelijk voor deze planning en aanmelding.

Twee cito-tarieven voor spoedbepalingen

  • Cito-tarief 1 geldt binnen kantooruren. De uitslag is dezelfde dag nog bekend (streven vóór 17.00 uur), mits het materiaal vóór 10.00 uur in het MUMC+ aanwezig is.
  • Cito-tarief 2 geldt voor alle aanvragen die direct uitgevoerd dienen te worden buiten kantooruren (avonden, nachten, weekenden en feestdagen) en indien het materiaal na 10.00 uur in het MUMC+ arriveert, terwijl de uitslag vóór 17.00 uur (streven, afhankelijk van het aantal adsorpties/complexiteit) bekend dient te zijn.